Κάτι απο το χτές.. στο σήμερα

2014-08-22 08.59.38Περίπου τέτοια εποχή, και λίγο αργότερα, άνοιγε τις πόρτες του το taratsa film festival. Θύμαμαι την ημέρα της συνάντησης μας σε μία απο τις ταράτσες λίγο πριν την έναρξη της πρώτης προβολής.

Η ώρα είναι 9 το βράδυ! Γρήγορα να ετοιμαστούμε να προλάβουμε μια καλή θέση. Κάπου στη μέση για να βλέπουμε καλά άλλα όχι πολύ μπροστά για να απολαύσουμε και τον αυγουστιάτικο ουρανό. Γρήγορα θα μας πάρουν τη θέση.. Σήμερα ανοίγει το taratsa film festival! Εκεί θα μας υποδεχτούν φιλικά χαμόγελα γεμάτα έμπνευση και πάθος για την ομάδα τους. Προσφέρουν στον κόσμο πολιτισμό και γνώση. Ατομα από όλη την Ελλάδα θα είναι εκεί. Πάμε. Οι καρέκλες, τα ηχεία, η οθόνη είναι στημένα εδώ και ώρα και τα παιδιά μας περιμένουν καιρό τώρα.. Κόντα ένα χρόνο.

Η εντολή δόθηκε και μια ιδέα γεννήθηκε. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητούσε έμπνευση από τους νέους της για να τιμήσουν την Θεσσαλονίκη ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και έτσι έγινε. ‘‘Ο Θάνος Αλεξόπουλος έιχε την ιδέα, την συζήτησε με τον Χρήστο Παππά που είναι στο Επί Σκοπόν, και σαν μέλη της ήδη υπάρχουσας ομάδας κινηματογράφου στον οργανισμό θέλαμε να βοηθήσουμε. Η Δέποινα ήρθε σαν δώρο εξ ουρανού.’’ μας λέει η Ναταλία Τσούλου υπεύθυνη Επικοινωνίας του φεστιβάλ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Εκτός από την Ναταλία Τσούλου που είναι η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είναι ακόμα ο προαναφερθές Αθανάσιος Αλεξόπουλος που ανέλαβε τη Δημιουργία και Καλλιτεχνική Επιμέλεια, η Δέσποινα Καβύρη Υπεύθυνη Οργάνωσης Festival, η Σοφία Τόπη Υπεύθυνη Οργάνωσης Θερινού Κινηματογράφου και τέλος οι Υπεύθυνοι Σκηνογραφίας Μαριαλένα Χρυσογονίδου και Γιώργος Στογιάννης. Φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια και τη νομική κατοχύρωση του Πολιτιστικού Αστικού μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Επι Σκοπόν και τους Χρήστο Παπά και Στρατίνα Γαλανή Μετσοπούλου.

Η ιδέα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και η δύσκολη δουλειά ξεκινησε. Αρχικά, μας περιγράφουν η Δέσποινα και η Ναταλία, έπρεπε να βρεθούν οι ταράτσες και το καθεστώς με το οποίο μπορούσαν να φιλοξενηθούν στους χώρους για την ασφάλεια του κόσμου, το κάλεσμα στους σκηνοθέτες που θα κατέτεθαν τις ταινίες τους, τα δελτία Τύπου για την γνωστοποίηση του φεστιβάλ, οι άδειες για να στηθεί νόμιμα ένας κινηματογράφος, η επιλογή των ταινιών και τα δικαιώματα προβολής τους στις τρείς από τις τέσσερις ταράτσες, η κριτική επιτροπή, οι συνεργάτες που θα πλαισιώσουν την τελετή λήξης. Ενας χρόνος δουλειάς για πέντε μοναδικές μέρες.

2014-08-22 09.00.38

Μη έχοντας τιμή εισητηρίου και βασιζόμενο στην εθελοντική εργασία ήταν φυσικό από την πρώτη κιόλας μέρα να προσελκύσει πολύ κόσμο. Οι ταράτσες όμως είναι τέσσερις και προφανώς οι θέσεις πολύ περιορισμένες. Η Γαλάζια ταράτσα | Wonderwall (Αιγύπτου 16A), η Ματζέντα ταράτσα | Παλιό Χαμάμ (Μητροπολίτου Γενναδίου 11) που θα παίζουν κλασσικό κινηματογράφο, η Κίτρινη ταράτσα | Fragile (Βαλαωρίτου 29) με βουβό κινηματογράφο και η Μαύρη ταράτσα (Τσιμισκή 29) που θα φιλοξενήσει το «360° Taratsa film Festival» ήταν γεμάτες από το πρώτο κιόλας βράδυ.

‘‘Το θέμα του διαγωνισμού τη φετινή χρονιά είναι «360°». Ένα θέμα το ίδιο ανοιχτό, όπως και ο τίτλος του, ελεύθερο. Ελεύθερο να αφήσει τον κάθε ένα να σκεφτεί, αλλά και να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους με βάση τις σκέψεις του, τα όνειρά του, τις φιλοδοξίες του, τις φοβίες του, αλλά και τα συναισθήματά του.’’ Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 200 από τις οποίες τελικά επελάγησαν οι 38 οι οποίες και το τέλος θα διεκδικήσουν και τα Βραβεία με την σειρά «Βραβείο Καλύτερης Ταινίας», «Βραβείο Σκηνοθεσίας» και «Βραβείο Σεναρίου». Τη βραδιά της απονομής θα συνοδέψουν η Mila με τη συναυλία της και η Δροσιά Τριαντάκη – Die-Wolke live performance.

Όσον αφορά τα επόμενα σχέδια της ομάδας αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό όμως που υπόσχονται είναι πως οι βραδιές στις ταράτσες θα ξανάρθουν και φέτος με περισσότερους χώρους και ένα πλουσιότερο πρόγραμμα κλασσικού κινηματογράφου. Προς το παρών οι βραδιές σινεμά συνεχίζονται μέχρι και τις 24 Αυγούστου όπου και θα κλείσει με την πιο καλή ανάμνηση και η καλοκαιρινή περίοδος.

Πληροφορίες: http://www.taratsafestival.com

Σοφία Χατζηνικολάου

Σχολιάστε