Κάθε περίπατος και μία ιστορία

twt4Μία βόλτα, μία συζήτηση που έγινε καιρό πρίν, ένα ταξίδι του μυαλού που γίνεται μέσα στα σοκάκια της Θεσσαλονίκης κάθε φορά που συναντώ τους Thessaloniki Walking Tours. Μίλησα μαζί τους λίγο πρίν ξεκινήσει μία καινούρια τους δράση. Μία διαδρομή 100 χρόνων Θεσσαλονικιώτικου σινεμά ξεκινούσε πίσω τον Νοέμβριο. Ο σινέ περίπατος ήταν ενσάρκωση του βιβλίου σινέ Θεσσαλονίκη από τους Λίνα Μυλωνάκη και Γιάννη Γκροσδάνη, που θα ξεκινούσε την περιήγηση από τον Λευκό Πύργο και με ενδιάμεσες στάσεις σε επιλεγμένα σημεία θα καταλήξει εν τέλει στο λιμάνι. Ένα ταξίδι που ανιχνεύει τη σχέση της πόλης με το σινεμά, τις παλιές κινηματογραφικές αίθουσες, τις ταινίες, τη στάση των σκηνοθετών που πέρασαν απέναντι στα σημεία της πόλης μέχρι το τώρα, τα θερινά σινεμά και το φεστιβάλ κινηματογράφου.

Επρόκειτο για μία ακόμα δράση υπο την οργάνωση της εταιρείας Thessaloniki Walking Tours, διατηρώντας πάντα τον βασικό χαρακτήρα της και το κύριο μέσο της ξενάγησης. Τα πόδια! «Θα δούμε το λιμάνι, την παραλία μέσα από τα μάτια του Αγγελόπουλου και όχι μόνο. Και ενώ μπορεί να βλέπεις το ίδιο πράγμα είναι μοναδικό να μπορείς να συνδέεσαι μαζί του με έναν διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.» μου είχε εξηγήσει η κ. Ευη Καρκίτη η οποία είχε και την αρχική ιδέα της εταιρείας.

Οι Thessaloniki Walking Tours πρωτοεμφανίστηκαν το Μάρτιο του 2014 και παρόλο που είναι ουσιαστικά ‘νεογέννητοι’ αριθμούν ήδη πολλές διαδρομές τόσο με Ελληνες επισκέπτες όσο και με ξένους. Να σημειωθεί όμως πως το αρχικό target group ήταν το ξένο κοινό, που δεν έχει πολλές ώρες προς διάθεση για μία ουσιαστική ξενάγηση μέσα στην πόλη. Οι διαδρομές διαμορφώνονται κάθε φορά από όλη την ομάδα η οποία απαρτίζεται από άτομα με ιστορικές και καλλιτεχνικές γνώσεις οπότε είναι και κατάλληλοι να μιλήσουν για την πόλη.

twt3

Οι διαδρομές είναι τριών κατηγοριών. Οι ιστορικές διαδρομές που καλύπτουν μεγάλο φάσμα μνημείων, δρόμων, πλατειών χωρίς να μένουν όμως μόνο σε αυτό. «Δεν μένουμε μόνο στο να ερμηνεύσουμε το μνημείο αλλά παίρνουμε αφορμή για να συνδεθούμε μαζί του σήμερα. Εδώ έρχεται η εμπλοκή της μικροιστορίας με την μεγάλη ιστορία.» αναφέρει η κ. Καρκίτη. Στη συνέχεια ο γαστρονομικός περίπατος είναι μία εξόρμηση στις αγορές της πόλης. Η ανακάλυψη από μεριάς των επισκεπτών της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης αλλά και η γνωριμίας με τους εκπροσώπους των γεύσεων μέσα από μία βόλτα στις αγορές. Και τέλος ο βραδινός περίπατος για αυτούς που θέλουν να δουν μία από τις πόλεις που δεν κοιμάται και πολύ.

«Γύρω από κάθε περίπατο υπάρχει ένα συγκροτημένο αφήγημα, μία προσέγγιση μία ματιά, που καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο κάθε φορά προσεγγίζουμε το θέμα.» εξηγεί η Ευη Καρκίτη. Έτσι υλοποιήθηκε και η διαδρομή ‘Εγώ ο Γαλαίριος’ και σχεδόν όλες οι διαδρομές. Οι δράσεις όμως δεν είναι σταθερές. Η πόλη έχει τόσα πράγματα να δείς και άλλα τόσα να γνωρίσεις που συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν.

twt2

Η ομάδα αποτελείται από την Ευη Καρκίτη, χρόνια δημοσιογράφο και εμπνέυστρια της ομάδας, την Αλκιστις Χαρσούλη αρχαιολόγος-ιστορικός, τον Τάσο Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Φήταμ οι ξεναγοί της ομάδας και οι ίδιοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, τον Κώστα Ζαφειράκη που έχει αναλάβει τον γαστρονομικό τομέα και τη Μάγδα Δημάκη υπεύθυνοι Επικοινωνιών. Πέρα όμως από τον αυριανό περίπατο για το σινεμά, η εταιρεία ετοιμάζει και άλλες διαδρομές.

Σοφία Χατζηνικολάου

Σχολιάστε